Designer de Interior cappellini

Dragi cititori, a venit momentul să vă transmitem impresiile noastre cu privire la evenimentul ce s-a desfășurat în weekendul care tocmai a trecut: CUIB – Construiește Ușor, Inteligent și Bine care a reunit arhitecți, designeri și specialiști în domeniu.

Când ne-am hotărât să participăm, nu știam la ce să ne așteptăm, deoarece evenimentul a fost la Ediția a 2-a, dar pentru prima dată în București. Prima ediție desfășurându-se la Timișoara, lucru, care pentru noi, cei de aici, a îngreunat participarea. Totuși, speakeri din Timișoara și Sibiu s-au deplasat pentru noi să ne vorbească. Le mulțumim pentru efortul depus, au fost senzaționali.

Mai mult, dorim să le mulțumim și organizatorilor că au ales ca această a 2-a Ediție să se desfășoare în București, cât și pentru că au reușit să aducă invitați de top, la nivel internațional, cât și autohton.

În rândurile ce urmează vom puncta și detalia câteva aspecte care ne-au plăcut în mod excepțional, și de ce:

ZIUA 1 – ARHITECTURĂ

Matteo Nunziati, arhitect și designer de interior italian – este cel care, la întrebarea ce anume ar recomanda arhitecților și designerilor de interior, a subliniat faptul că trebuie să nu uităm de tradițiile noastre și de unde venim. Astfel, el ne-a arătat că tradițiile sunt baza a ceea ce suntem, a ceea ce ne definește ca națiune, ca oameni. Mai mult, în accepțiunea lui Matteo Nunziati, ”Frumusețea adevărată este deschiderea inimii noastre. Este o nostalgie, o dorință adâncă pentru fericire, pentru perfecțiune. Este o nevoie pentru ceva mai mare ca  infinitul.”

Textul original în limba engleză: ”True beauty is the opening of our heart. It is a nostalgia, a deep desire for happiness, for perfection. It is a need for something greater than infinity.”

Adrian Gleja, specialistul Revit & BIM (Building Information Modelling) la o firmă specializată în vânzarea de software dedicat arhitecților și designerilor de interior, a adus un plus evenimentului prin punctarea faptului că pentru a ajunge la finalizarea cu succes a unui proiect de design de interior sau de arhitectură, este nevoie de o colaborare optima în timp real între toate echipele implicate în proiect: arhitecți, designeri de interior, structuriști, ingineri electricieni, etc. Acest lucru diminuează numărul de probleme care pot apărea în desfășurarea unui proiect, inclusiv timpii pierduți. Pe scurt, ai banilor și nervilor tuturor celor implicați. După cum știm foarte bine, indiferent de domeniul în care activăm timpul înseamnă bani. (”Time is money” Benjamin Franklin).

Din păcate, noi ca și persoane creative, câteodată uităm că singuri, fără celelalte echipe, nu vom avea un proiect realizat sau chiar finalizat cu succes. De aceea, noi ne propunem să ne respectăm echipele, să învățăm să comunicăm și să colaborăm mai bine. Pentru proiecte de succes împreună.

De-a Arhitectura este un program educațional opțional în școli și licee, realizat de către două arhitecte tare simpatice, Eliza Yokina și Mina Sava, prin care elevii conștientizează arhitectura și spațiul urban sau rural în care locuiesc.  Mai mult, ele și-au propus să facă imposibilul și să realizeze un astfel de program și pentru adulți. Îl așteptăm cu interes, le susținem și le urăm mult succes!

Arhitect – Client

Relația arhitect-client a fost dezbătută de către arhitectul Robert Marin și Tudor Chirilă în calitate de client. Eh…, aici am avut o mică dezamăgire, ne așteptam să auzim despre relația dintre arhitect și designer, așa cum era specificat în programul evenimentului. Probabil o mică neînțelegere s-a produs pe perioada organizării. Îi iertăm, evenimentul a fost minunat. În concluzie, comunicarea este esențială. Deși așteptările noastre erau altele, subiectul dezbătut a fost interesant, mai ales că s-a scos în evidență ceea ce vă povesteam în articolul nostru de săptămâna trecută: cu cât crezi că știi mai multe, cu atât, de fapt, știi mai puține. Mai mult, Robert Marin a prezentat o analiză scurtă a ceea ce înseamnă o locuință contemporană din punct de vedere al calității fizice, celei spațiale, a calității amplasamentului și, bineînțeles, a calității conceptuale.

ZIUA 2 – DESIGN DE INTERIOR

Giulio Cappellini, arhitectul Italian care este considerat unul dintre cei mai mari influențatori ai tendințelor în design la nivel mondial, ne-a impresionat prin modul în care ne-a arătat că în spatele perfecțiunii unui obiect în forma lui finală, se află o muncă de echipa ce analizează și testează produsul până în cele mai mici detalii. În plus, Giulio Cappellini a subliniat faptul că pentru a atinge perfecțiunea designului și calității unui produs primii pașii sunt cei de a realiza produsul manual, de către meșterii specializați, cât și de a alege materiale de calitate superioară. Din punctul nostru de vedere din citatul de mai jos a lui Giulio Cappellini putem să concluzionăm definiția succesului ca arhitect și designer de interior:

”O căutare continuă și o evoluție constantă îl determină pe Cappellini să experimenteze și să se confrunte în decursul anilor cu diferite strategii de comunicare, de asemenea, să aducă coerență imaginii și rădăcinilor proprii. “

Giulio Cappellini

Textul original în limba engleză:

”A continuous search and a constant evolution bring Cappellini to experiment and to face during the years different strategies of communication, also bring coherent to its own image and its own roots. ”


Giulio Cappellini

Adela Pârvu, personajul din spatele unuia dintre cele mai cunoscute bloguri specializate în design de interior, o persoană am putea spune, pentru că nu știm cum altfel am putea să îi descriem energia pozitivă pe care o emană, exagerat de extrovertită. Adela, ne-a făcut, pe noi ceilalți, să ieșim din propria carapace și să uitam de limitele noastre de introvertiți sau mai puțini extrovertiți, limite pe care ni le impunem singuri, bineînțeles. Exceptând acest lucru, Adela ne-a povestit despre ceea ce înseamnă să fi un bun profesionist ca și producător de mobilă. Un exemplu concret, a fost referitor la spontaneitatea, timpii reduși în livrarea produselor și profesionalismul producătorilor de mobilă din Polonia. Bravo lor! Deși sunt doua piețe cu caracteristici diferite, noi putem învăța de la alții să ne perfecționăm.  Hai să reușim și în acest domeniu!

Hamid Nicola Katrib, arhitectul și pictorul libanez născut la Bacău și stabilit în România, a fascinat tinerii arhitecți și designeri de interior prin calmul și șarmul personal, făcându-i pe cei prezenți să își dorească doar clienți ”luxury”. Dar să nu uităm că acest lucru se poate realiza prin mult studiu, multă muncă și un gram de noroc.

Raluca Puran, o prezență mult mai calmă și diafană ca antecesorul ei, Hamid Nicola Katrib, a evidențiat necesitatea de a implica arta în designul de interior. Noi, am adăuga și propune pentru subiectele viitoare: arta românească în designul de interior. Părerea noastră este că avem foarte mulți artiști plastici sau pictori foarte buni care ar trebui promovați mai mult.

La capitolul implementarea unui proiect de design Cristina Postu a punctat importanța de a folosi branduri originale și nu ”fake”uri care îți scad rezistența produsului finit, respectiv scăderea calității amenajării interioare. 

Mario Stoica ne-a prezentat la secțiunea Identitate, Stil, Rafinament, un stil de nișă, unic, personal, masculin, ieșit din banal, dar care clar nu este pentru toată lumea.

Ziua s-a încheiat cu teoria Arhitectului Mihai Caraghiaur despre emoțiile în arhitectură și design de interior. Ne vom rezuma la a vă transmite câteva citate din culisele evenimentului:

”Este important pentru noi ca specialiști (designeri și arhitecți) să înțelegem nevoile reale pe care le au oamenii. De multe ori se întâmplă ca dorințele lor să nu corespundă cu necesitățile reale.”

Mihai Caraghiaur

”Obiectele de design cu care ne înconjurăm nu trebuie să fie doar frumoase, trebuie să spună o poveste care să nască în noi emoții.”


Mihai Caraghiaur

”Designul este un răspuns la nevoile noastre, iar acestea variază. Uneori avem nevoie de lucruri practice și nu neapărat decorative, iar alteori alegem obiecte frumoase și mai puțin practice. Nu ne interesează cât suferim din cauza lor atâta timp cat le iubim.”


Mihai Caraghiaur

Ziua 3 – Dedicată specialiștilor tehnici în domeniul de arhitectură și design de interior

Rareș Brădeanu ne-a vorbit despre importanța cunoașterii documentelor calitative ale materialelor folosite într-un proiect de arhitectură și design de interior, valoarea certificărilor, cât și despre modul de diferențiere al produselor.

La secțiunea Management de proiect, Anamaria GiurgiuGigi NacevValentin Oltean, ne-au vorbit despre părțile interesate de proiect (dezvoltatori, cumpărători,  arhitecți, constructori, furnizori, echipa de marketing, cea de management de proiect) și despre activitățile esențiale precum formarea echipei de management, coordonare, planificare, bugetare, implementare, monitorizare, finalizare.   

În ceea ce privește legislația în construcții și urbanism au fost detaliați pașii necesari intrării în legalitate de la certificatul de urbanism până la emiterea autorizației de construire.

În încheierea evenimentului Silvian Tecu ne-a dus în sfera tehnologizării caselor prin prezentarea unui sistem smart de automatizare centralizată a închiderilor ferestrelor sau ușilor, reglării temperaturii în camere, sau a corpurilor de iluminat, în timp real și în lipsa prezenței omului în incintă, deci de la distanță.   

CONCLUZII CUIB

Dorim să mulțumim organizatorilor și moderatorilor pentru acest eveniment bine realizat și antrenant. Da, spunem antrenant, deoarece a fost unul din puținele evenimente unde, pur și simplu, nu aveai cum să ațipești sau să caști. S-a văzut dedicația și efortul deosebit depus pentru a dezbate subiecte interesante și pertinente în domeniul arhitecturii și designului de interior. Vă dorim să aveți mai multe astfel de evenimente bine realizate!

Ne puteți vizita la adresa noastra de web Claire Ideas, iar pe Facebook aici.

Ne puteți contacta la numărul de telefon 004 0748 125 896, pe adresa de e-mail contact@claireideas.com sau prin formularul de Contact.

Autor: Georgiana Georgescu pentru Claire Ideas

Copyright © Claire Ideas – Toate Drepturile Rezervate 2019

Please follow and like us:
error
fb-share-icon
No Comments

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Email Us
Instagram
RSS
Call Now Button