design interior

Dragii noștri,

Astăzi vom atinge un alt subiect controversat. Da, cred că ne plac subiectele controversate… De ce? Recunoaștem, pentru că în viață nu este nimic alb sau negru, doar roz sau gri, pentru că viața are o multitudine de culori și nuanțe, în funcție de cum ne-o facem sau cum o vedem…. Pentru că nimeni nu are dreptate și cu toate astea toți spun adevărul.

În România există mai multe tipuri de designeri de interior: arhitecții de interior care au terminat Facultatea de Design din cadrul Universității de Arhitectură și restul, cei care provin din alte domenii, dar care au absolvit diverse cursuri de design de interior în diverse instituții acreditate de către Ministerul Educației Naționale. Dilema unora poate fi: La care tip de designer de interior voi apela când voi avea nevoie?

Indiferent care ar fi răspunsul vostru un aspect important este creativitatea, pe lângă modul de relaționare cu designerul și profesionalismul acestuia, cât și cunoștințele tehnice acumulate.

O să vă spun o mica povestioară…

Acest subiect îmi aduce aminte de vremuri demult apuse, în copilarie, când se strângea toata familia de Crăciun, de Paște și la zilele de naștere.  La astfel de evenimente veneau toți: arhitecții, inginerii, doctorii și câțiva economiști sau avocați. Predominând arhitecții și inginerii, după câteva pahare de vin limbile acestora se deblocau într-un mod miraculos. Pentru noi, copii fiind la vremea aceea, era tare amuzant momentul, deoarece îi vedeam cum se aprind și își scot egourile din buzunare uitând câteodată de bunele maniere.  ”Noi suntem mai buni deoarece suntem creativi, suntem artiști!” spuneau arhitecții.  ”Ba nu, noi suntem mai importanți deoarece fără noi nu puteți să faceți structura, iar voi sunteți cu capul în nori!„ replicau inginerii. Neștiind ce înseamnă la vremea respectivă nici una, nici alta, dar uitându-mă la mama mea, care a absolvit Liceul de Arhitectură, iar ulterior devenind inginer terminând o facultate tehnică și cu un imens talent la pictură, îi dadeam dreptate ei. Indiferent de partea cui era la momentul discuției, ea avea dreptate, artista careia îi plăceau șantierele. Totuși, ea, un fel de artistă arhitecto-inginer, este un caz excepțional.    

Să ne uiăm la marele Luciano Pavarotti, care avea o voce și un talent nemăsurat, dar care nu absolvise nicio școală de canto sau vreun conservator.  Ideal, dar rarissiomo.  

În realitate, situația este alta, chiar dacă le place sau nu: un architect are nevoie de un inginer și vice versa. Nu pot unul fără altul, exceptând cazul în care arhitectul stăpânește foarte bine partea tehnică/structurală, iar inginerul are un sac de creativitate și talent.  Să fim realiști, asta se întâmplă mai rar. Ținând cont că ambele sunt meserii de sine stătătoare și solicitante, care îți ocupă foarte mult timp, nu prea poți să le faci pe ambele simultan. Normal și ideal ar fi să existe o colaborare perfectă între cele două specialități. Încă visez la acest aspect! Încă mă rog pentru asta pentru a evita timpii scurși fără sens. În definitiv, toți avem aceeași țintă: să terminăm proiectele repede, bine, și cu un client fericit!

Revenind la subiectul nostru, o situație similară este și cazul arhitecților de interior versus designerii de interior. Ambii trebuie să fie creativi și să cunoască partea tehnică sau să aibă o echipă tehnică bună în spate. Altfel, rezultatul scontat va fi unul mediocru.  

Concluzionând, indiferent cu cine lucrați, persoana sau echipa respectivă, trebuie să aibă câteva caracteristici elementare bine definite, pe scurt: profesionalism, creativitate și cunoștinte tehnice.

Mai multe abilități pe care ar trebui să le aibă un designer de interior le găsiti într-unul din articolele noastre anterioare, Ce înseamnă să fii Designer de Interior?

Autor: Georgiana Georgescu pentru Claire Ideas

Copyright © Claire Ideas – Toate Drepturile Rezervate 2019

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

About the Author

Email Us
Instagram
RSS
Call Now Button